|
 | Culinaire Nieuwsbrief editie 49/2009 |
 |
« Terug naar het overzicht

 Heb jij je gewicht onder controle? Dat zou heel mooi zijn! Helaas vrezen heel veel mensen dat zij in gewicht zullen toenemen dankzij de feestdagen, die beginnen bij Sinterklaas en ophouden in januari. Het is een onmogelijke taak om tijdens de feestdagen op te letten op koolhydraten, calorieën, vetgehalte en andere gewichtsbedreigende zaken. Je weet dat je te maken krijgt met veel, zeg gerust teveel verleidingen gedurende de hele decembermaand. Het paard van Sinterklaas is nog niet vertrokken of de kerstdagen dienen zich aan. De kerstdagen gaan gepaard met kerstdiners en kerstborrels, van je werk, je hobbyclub, sportclub familie en andere aangelegenheden. Direct erachteraan dient Oudejaarsavond zich aan om in januari weer deel te kunnen nemen aan de Nieuwjaarsrecepties. Kwel jezelf daarom ook niet langer en besteed je aandacht liever aan andere zaken. Je kunt er wel wat aan doen om in ieder geval niet overdreven aan te komen. En natuurlijk mag je daarbij gewoon genieten van je kerstdiner, bestaande uit vier gangen! Lees het hele artikel ‘Gewichtscontrole tijdens de feestdagen’
  De koude dagen maken hongerig en daarom hebben we in de herfst behoefte aan steviger eten. De goed gevulde stoofpot past daar prima bij. Het kost wat uren pruttelen op het vuur, maar het voordeel is dat je alles in één pan kunt klaarmaken. Als je er lekker veel van maakt, kun je ook porties invriezen. Dan heb je er een volgende keer alleen maar gemak van. Er zijn veel oer-Hollandse gerechten voor het maken van een stoofpot, denk maar aan hachee of waterzooi. Meestal zijn de gerechten gebaseerd op traditionele streekgerechten. Maar niet alleen in Nederland kennen ze de stoofpot. Wat dacht je van de Irish Stew of de Coq au vin? Lees het hele artikel ‘Stoofpotten: alles in één pot ’
Ook deze week weer de lekkerste recepten op een rijtje!
- Gevulde kippannenkoek
Met kipfilet, champignons, pannenkoeken
- Charlotte van geitenkaas
Met geitenkaas, room, courgettes, tuinkruiden
- Zalmfilet met groente
Met zalm, bleekselderij, worteltjes, prei
- Champignon-tomatensaus
Met champignons, tomatenpuree, knoflook
- Stoofspruitjes met appel
Met spruitjes, appel, ui
- Geitenkaas met alfalfa
Met geitenkaas, alfalfa, mayonaise
- Rolladeschotel met perzik
Met uien, rollade, perzik
- Kip met pasta en Danablue
Met pasta, kipfilet, danablue kaas
- Koude boontjes salade
Met boontjes, aardappels, ei
- Aardappel prei gratin
Met prei, aardappel, Gruyere
| - Balletjes in tomatensaus
Met gehakt, tomatenpassata, kippenbouillon
- Cocktail Prince Alexander
Met kipfilets, asperges, mayonaise
- Cocktail aux Asperges
Met asperges, zure room, gekookte ham
- Aspics de file de Porc
Met varkenshaas, truffels, erwtjes
- Exotische zuurkoolstamppot
Met zuurkool, aardappelen, rookworst
- Pompoenwortelsoep met gember
Met kippenbouillon, pompoen, wortelen
- Zomerse stampot met jus
Met aardappelen, schouderham, Mexicaanse mix
- Fruitwok met ti-punch
Met limoen, sinaasappel, rum
- Kreeft á la grandmère
Met kreeft, guezebier, américainesaus
- Appelstamppot met chorizo
Met aardappelen, appels, chorizo
|
|
| |